HINTALOVON MŰVÉSZETI PROJEKT

Tranker Kata

1989-

képzőművész

Tranker Kata a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán, valamint a hamburgi Hochschule für Angewandte Wissenschaften médiadesign programjában tanult. Művészeti pályafutása során számos elismerést kapott, többek között a Derkovits Gyula Képzőművészeti Ösztöndíjat 2014-ben, 2019-ben és 2020-ban, továbbá 2019-ben Smohay-díjas lett. 2021-ben elnyerte a Herczeg Klára-díjat és az Esterházy Művészeti Díjat is.

Alkotásait a személyes hangvétel jellemzi, amelyek az identitáskeresés, önreflexió és intimitás témáit járják körül. Művei a szabad asszociációkra építve a tudás és a megismerés univerzális igazságait fejezik ki. A COVID időszak alatt merész léptékváltáson mentek keresztül, hiszen az apró, efemer anyagok felhasználásával készült alkotásai törékeny, mégis kifejező kompozíciókat alkotnak, amelyek a sík és a tér határán egyensúlyoznak.

Kiemelkedő nagyméretű, antropomorf, képzeletbeli lényekkel teli munkái mitológiai és őskori narratívákat idéznek, miközben a sci-fi világát is megjelenítik. Művei az együttlét és az anyaság szubjektív tapasztalatait tematizálják, tükrözve az emberré válás biológiai és kulturális fejlődését. Az archaikus formákat felhasználó szobrok és reliefek olyan kérdéseket vetnek fel, mint a fajok közötti határok bizonytalansága, az emberi sovinizmus, valamint a művészet mai fogalmának jogossága. Tranker Kata a tudomány különböző területein végzett megfigyeléseit ötvözi a mindennapi életbe beágyazódó, valóságot áthágó művészetével.

A művész alkotása

Diadalmas anya gyermekével
450.000 Ft
2024
vegyes technika

Ismerd meg a többi művészt is